Méz: a folyékony napsugár
Rados Virág, Petőfi Népe 2006.05.17. 15:50
Gyógyító édesség Naponta két-három kávéskanálnyi nektár csodákat művel
Nemcsak különféle csemegék ízesítésére, de egészségünk védelmére is hasznos lehez a méz.
A méz nem csupán csábító nyalánkság, édesség. Hiszen savakat is tartalmaz, amelyek javítják az étvágyat és az emésztést. „Némelyik fajtának már az illat- és aromaanyaga is fertőtlenítő, fájdalomcsillapító, nyugtató hatással bír” – tudtuk meg Koós Péter méhésztől.
A méz segíti az elalvást, a pihenést. Támogatja a gyenge szívet, védi a májat. Fertőtlenít, ezért gyógyítja a torokgyulladást. Változatos ásványianyag-tartalma hozzájárul a szervezetbeli hiányállapotok megszűnéséhez. Felveszi a küzdelmet a baktériumokkal. A vízkiválasztást ugyancsak segíti, táplálja az izmokat, és enyhe hashajtó hatásával megakadályozza a székrekedést. Kevesen tudják, hogy fertőtlenítő tulajdonsága révén a méhek termelte anyag külsőleg alkalmas a sebkezelésre. Horzsolásokat, zúzódásokat boríthatunk be vele – az így kezelt sérülést nem kell bekötözni.
Sokan attól tartanak: meghíznak tőle. Tévednek, a méz nem hizlal. Gyümölcscukra a májban glikogénként elraktározódik, szőlőcukra hamar elég az izmokban. Tejcukrát a bél hasznos mikroorganizmusai használják fel. Fogyasztása aktív életvitelre serkent, sőt, egyes mézek vizelethajtók, így súlycsökkenést okoznak. A méz nem árt a fogaknak sem, fertőtlenítő anyagai gátolják a fogszuvasodást.
Érdemes belőle legalább napi két-három kávéskanálnyit fogyasztani. De nem csak egyetlen fajtából. A különféle növényekből származó édes nektár hatása ugyanis különböző lehet. Ezekről a szakemberek tudnak felvilágosítást adni. A fajtaméz mellett ajánlatos vegyes virágmézet is kanalazgatni, mert abban van a legtöbb hatóanyag. A mézbe keverhetünk virágport, amelytől nő a vitamintartalma. Propoliszt – ettől nagyobb lesz a fertőtlenítő, regeneráló hatása. A méhpempő pedig gazdagítja mézünk eredeti aminosavkészletét.
Ételeket (diós, mákos tészta) és italokat (üdítők, teák) szintén ízesíthetünk vele. Bátran használhatjuk főzéshez, sütéshez. Értékesek a belőle erjesztett italok, mint amilyen a mézbor és a mézecet. Ne csupán torokfájás, meghűlés idején nyúljunk utána! A fizikai fáradtságot, az álmatlanságot is leküzdhetjük vele. De ami a fő: védelmet nyújt a betegségek ellen.
|
|
|
| |
Melyik mézfajta mire jó? |
akácméz: fertőtlenít, a köhögés ellenszere vegyes virágméz: erősítőszer, érzékeny gyomorra kiváló repceméz: gyógyítja a gyomorsav-túltengést hársméz: jó fűszer, hörghurutra, láz enyhítésére, görcsoldásra ajánlott gesztenyeméz: akadályozza a trombózis kialakulását, mérsékli a visszértágulatot selyemkóróméz: nyers ételek különleges ízesítője | |
|