MÉZES BÉLES
2004.02.21. 18:01
MÉZES BÉLES
Tehát, íme a mézes béles á la Cica receptje, mindenkinek, akinek megígértem, de már nem emléxem rá, annyian kértétek. :) Hozzávalók: a tésztához 1 tojás, 3 deka zsír vagy 4 deka vaj, egy kávéskanál szódabikarbóna, 2 ek méz, 2,5 ek tej, 15 deka cukor, 45 deka liszt; a krémhez: 20 deka vaj, 20 deka cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 dl tej, 1,5-2 ek búzadara, valamilyen lekvár. A tojást összekeverjük a zsiradékkal, a szódabikarbónával, a mézzel, a tejjel a cukorral és gőz fölött sűrűre főzzük. Még melegen beletesszük a lisztet és összegyúrjuk. 4 lapot sütünk belőle. A krém: a tejből és a grízből sűrű pépet főzünk, ha kihűlt, összekeverjük a vaníliás cukorral, és a cukorral kikevert vajjal. Az alsó lapot megkenjük a krém felével, ráfektetjük a második lapot, amit lekvárral kenünk meg, a 3-ra megint krém jön, és a negyediket ízlés szerint meg lehet szórni porcukorral, vagy csokimázat is csinálhatsz rá, de felesleges szerintem, mert csak tömény lesz tőle.
Mindenféle megjegyzés: a lapok állati kemények, egy nap, amíg megpuhulnak. Minnél folyékonyabb a krém, és a lekvár, annál tovább eláll frissen -már ha el nem fogy- mert abból szívja magába a nedvességet. Az előírt adagok tapasztalatom szerint nem elegek; a tésztából a nagy tepsihez dupla adag kell, a krémből pedig minimum tripla, de én a vajas cukorból mindig fele adagot használok csak, mert különben túl nehéz lesz. Szóval a tejbegrízből kb 4-szeres adagot főzök, amíg a vajból 2-szeres elég hozzá. A nagy tepsihez nekem egy egész üveg lekvár kell; minnél savanyúbb, annál jobb; ribizli, málna, szilva ajánlott. De próbáljátok ki magatok. :)
|