MÉZES KACSASÜLT
2004.02.21. 18:51
MÉZES KACSASÜLT
Hozzávalók
családtagok számától függő súlyú pecsenye kacsa (bontott)(négy személyre elegendő egy 1,5-2 kilós kacsa)
világos szójaszósz
méz
száraz fehér bor
aszalt szilva, alma, narancs, aszalt sárgabarack stb. tölteni
lilahagyma, krumpli a kacsa köré
Pucolja meg a kacsát, a püspökfalatnál vágja be, hogy a zsírja ott is kicsöpögjön, majd sózza, borsozza be a belsejét. Ezután töltse meg a gyümölcsökkel, majd helyezze a tepsibe a hátára fektetve, vágja be néhány helyen a hasánál a bőrt. Köré rakjon négy részre vágott krumplit, karikára vágott lilahagymát. Készítsen 1-1-1 rész, azaz azonos mennyiségű szójaszószból, mézből és fehérborból öntetet, majd ezzel jó alaposan locsolja meg a kacsát, és tegye be a sütőbe. Közepes lángon süsse, rövid ideig alufólia alatt. Miután levette a fóliát, idődől időre locsolja meg a kacsát az elkészült öntettel. Ettől lesz ugyanis elég ízletes. Mindaddig locsolgatni kell, amíg meg nem sül teljesen. Két fontos jellegzetességben különbözik a hagyományos kacsasülttől: a szójaszósz miatt sokkal barnább, és bőre nem olyan ropogós. De azokat, akik a ropogós kacsabőr miat szeretik a karácsonyi lakodalmat, kárpótolni fogja a különleges íz.
|